Contact
Blogs

Informatie over veringsystemen: Welk veringssysteem past het beste bij uw rijstijl?

Blogs

Een goed veersysteem onder je aanhangwagen? Het liefst wel!

Wij weten als geen ander hoe belangrijk het is dat elke lading snel en ongeschonden zijn bestemming bereikt. Er zijn verschillende soorten veersystemen. Zoals rubberen torsieveren, bladveren en het parabolisch bladveer systeem. Door een aanhangwagen met een goed veersysteem aan te schaffen, voorkomt u dat de lading gaat stuiteren, of nog erger, heen en weer bewegen. Door een goed veersysteem onder uw aanhangwagen te zetten, kan een bepaalde beweging tijdelijk vast gehouden worden, die vervolgens met minder impact vrijgegeven wordt.

Aanhangwagens worden vaak voorzien van parabolisch bladveer systeem of een rubberen torsieveersysteem. Hieronder duiken we dieper in de voor –en nadelen van het parabolisch bladveer systeem en rubberen torsieveersysteem.

Parabolisch bladveer systeem

Een parabolisch bladveer systeem wordt ook wel in de volksmond een paraboolveer genoemd. Een paraboolveer is een vernieuwde variant van de klassieke bladveer. De vernieuwing zit in de vorming en dikte van de veer. Een klassieke bladveer bestaat uit een opeenstapeling van stalen veerbladen. Deze hebben een gelijke dikte en ook de tussenruimte is overal gelijk. De lengte van een bladveer gaat van klein naar groot. Een paraboolveer daarentegen bestaat uit veerbladen met allemaal dezelfde lengte, de veerbladen zijn wel van verschillende diktes. De veren zijn op een andere manier gevormd dan de klassieke bladveren.

De paraboolveer heeft een aantal voordelen ten opzicht van de klassieke bladveren:


Nadeel van de paraboolveren:

Let op: Bij het overladen van uw aanhangwagen komt de vering van de paraboolveer volledig te vervallen. Hiermee wordt bedoelt, als u boven de toegestane laadvermogen laadt vervallen de bovengenoemde voordelen.

Rubberen torsieveersysteem

Een rubberen torsieveer werkt volgens een ander principe. Hierbij wordt er geen gebruik gemaakt van stalen bladen die de veer vormen. Een rubberen torsieveer bestaat uit verschillende onderdelen, in het aslichaam zitten 2 holtes en 4 rubberen strengen geperst. De buitenste as is verbonden met het chassis (een chassis is het onderstel van een aanhangwagen) en het binnenste as via een draagarm met de wielen. Hoe meer belasting er is op de rubberen torsieveer, hoe groter de wrijving op de assen wordt en hoe verder deze zullen inveren. Dit wordt ook wel progressief veren genoemd. Een rubberen torsieveer is zeer geschikt voor grote verschillen in ladingen,  geen lading te gek.

De voornaamste voordelen van de rubberen torsieveer zijn:


Nadeel van rubberen torsieveer:

Let op: Bij het overladen van uw aanhangwagen komt de vering van de paraboolveer volledig te vervallen. Hiermee wordt bedoelt, als u boven de toegestane laadvermogen laad vervallen de bovengenoemde voordelen.

Ons oordeel

We hebben twee verschillende veren vergeleken, we hebben naar de parabolisch bladveer systeem gekeken, ook wel paraboolveer genoemd en we naar de rubberen torsieveer gekeken. Wat er uit is gekomen is dat allebei voor –en nadelen hebben. Zo heeft de paraboolveer onderhoud nodig en de rubberen torsieveer niet, maar zorgt de paraboolvering voor een veel comfortabelere rit.

Dan leggen we van allebei de veren de voordelen onder elkaar:

Parabolisch veersysteem

Rubberen torsieveersysteem

Zo ligt er aan welke voordelen u het belangrijkste vind, als u graag onderhoudsvrije veren wilt dan is de rubberen torsieveer ideaal voor u, mocht u veel rijcomfort willen hebben met uw aanhangwagen en wilt u de aanhangwagen niet teveel voelen onderweg dan is een aanhangwagen met paraboolveer perfect voor u.

Copyright © 2024 Disclaimer Privacy statement Cookie statement