Contact
Blogs

Wat zijn de regels en waar moet je op letten bij de verlichting van een aanhanger?

Blogs

Als u een aanhanger achter uw auto heeft dan neemt de aanhanger de verlichting van de auto over. U begrijpt dan vast wel dat het belangrijk is dat deze in orde is. In dit artikel gaan we dieper in op  de regels en  de verschillende soorten verlichting.

Net als bij auto’s zit aan de verlichting van aanhangers regels verbonden, de belangrijkste en meest voorkomende zijn:

  1. Twee stadslichten, indien het voertuig breder is dan: 1,60 meter
  2. Twee richtingaanwijzers aan de achterzijde van het voertuig;
  3. Twee achterlichten;
  4. Twee remlichten;
  5. Achterkentekenplaatverlichting;
  6. Twee rode retroreflectoren aan de achterzijde van het voertuig;
  7. één mistachterlicht indien het voertuig na 31 december 1997 in gebruik is genomen; het mistachterlicht moet zich bevinden in, of links van het middenlangsvlak van het voertuig.

 

LET OP: Dit waren nog niet alle regels die aan de verlichting van een aanhanger is verbonden, meer van deze regels vindt u op: https://handboek.rdw.nl/aanhangwagens/lichten-lichtsignalen-en-retroreflecterende-voorzieningen/verplichte-lichten-en-retroreflectoren

 

De indeling van uw lichtunit

1. Knipperlicht 1. Knipperlicht
2. Dagrijverlichting 2. Dagrijverlichting
3. Remlicht 3. Remlicht
4. Mistlicht 4. Achteruitrijverlichting
5. Reflectoren 5. Reflectoren

 

De dagrijverlichting is de standaard verlichting die je in de auto aanzet als het donker wordt, tegelijkertijd gaat dan ook uw kentekenverlichting aan.

 

Voor u de weg op gaat, eerst de verlichting checken

De aanhangwagen bedekt grotendeels het licht van de auto. Het is daarom heel belangrijk dat dit in orde is, voor je eigen veiligheid, maar ook dat van een ander. Zeker als het donker wordt is het erg belangrijk dat buitenom uw standaard verlichting ook uw remlichten, kentekenverlichting en uw knipperlichten werkend zijn. Hieronder gaan we wat dieper in op deze verlichtingen en de regels.

Breedtelichten

Breedtelichten op een aanhanger zijn erg handig, vooral in het donkerwanneer  u de aanhanger slecht kan zien. Deze zogenoemde breedtelichten worden meestal gebruikt om te kijken hoe en waar de aanhanger zich bevindt bij het achteruitrijden. De breedtelichten zijn niet verplicht voor een aanhangwagen tot een maximale breedte van 160cm, wat dan echter wel verplicht is zijn witte reflectoren aan de voorkant van de aanhangwagen en oranje reflectoren aan de zijkant van de aanhangwagen  Heeft een aanhanger die breder is dan 160cm dan zijn de breedtelichten wel verplicht.

Mistlampen en kentekenverlichting

Mistlampen zijn heel belangrijk, niet alleen voor uw eigen veiligheid maar zeker ook dat van een ander. Er moet verplicht minstens één mistlamp branden als u met de aanhangwagen door mistig weer rijdt. De kentekenverlichting is er niet direct voor uw veiligheid, maar is wel verplicht zodat overheidsdiensten uw nummerplaat goed kunnen lezen.

We hebben nu enkele verlichtingen doorgenomen, u weet nu hoe belangrijk het is dat uw verlichting in orde is. We hebben ook een aantal regels doorgenomen van de aanhangers, de overheid legt hoge sancties op  het niet juist naleven van deze wet- en Nu weet u precies waar uw aanhanger aan moet voldoen, loop dit lijstje even langs en controleer uw eigen aanhanger. Dat is wel zo veilig.

Copyright © 2024 Disclaimer Privacy statement Cookie statement